Назад
img
Новини
20/06/2022

ОФОРМЛЕННЯ ПАСПОРТА УКРАЇНИ ЗА КОРДОНОМ

В зв’язку введенням в Україні воєнного стану сотні тисяч українців були вимушені покинути територію України. В перші місяці воєнного стану за погодженням з урядами сусідніх європейських країн наші громадяни мали право перетинати кордон при наявності хоч якихось документів, що посвідчують особу - водійське посвідчення, свідоцтво про народження (для дітей), прострочені паспорти внутрішні чи закордонні. При цьому виникла досить складна ситуація, коли громадянам для їх легалізації за кордоном потрібні актуальні українські паспортні документи: внутрішній та закордонний паспорт, але дорога додому наразі ще дуже складна і небезпечна. Для вирішення даної проблеми Кабінетом Міністрів України 10 червня 2022 року була прийнята постанова про реалізацію експерементального проекту з оформлення внутрішніх та закордонних паспортів за межами України.

Нагадаємо, що до цього часу оформити паспорт громадянина у вигляді айді картки (внутрішній паспорт) вперше, взамін втраченого чи пошкодженого можна було виключно на території України. Закордонні дипломатичні установи України мають компетенцію щодо оформлення громадянам закордонних паспортів, але виключно на підставі діючого внутрішнього паспорта України. У разі ж якщо громадянин України втратив обидва паспортні документи за кордоном, він може звернутись до посольства України в країні перебування з наявними документами та їх копіями. Посольство має встановити особу заявника та її належність до громадянства України і видати посвідчення особи на повернення в Україну. Посвідчення особи на повернення в Україну є разовим документом, яке дає право перетнути кордон України на в’їзд, після чого громадянин протягом строку дії посвідчення має звернутись до міграційної служби за отриманням паспорта громадянина України та паспорта для виїзду за кордон. Така процедура існувала і досі існує. Проте Кабмін своєю постановою пропонує створити окремі підрозділи Паспортного Сервісу, які будуть функціонувати в низці країн та матимуть можливість приймати і оформлювати документи для отримання безпосередньо внутрішнього паспорта України без необхідності їхати в Україну.

Дана постанова Кабміну набирає чинності 25.06.2022 проте буде реалізована протягом 2 років. Наразі ще не прийнятий порядок, згідно якого будуть функціонувати закордонні установи Паспортного Сервісу, так само не відомо, в яких країнах можна буде скористатись такими послугами.

Вам також може знадобитись

img
Персональні документи
Встановлення особи
img
Персональні документи
Відновлення паспорта України
img
Персональні документи
Вклеювання фото до паспорта
img
Є що запитати?
Залиште свої контакти і ми вам допоможемо
img

Ми не обіцяємо те, чого не реально досягти.

Від нас Ви почуєте правду і лише правду