Назад
img
Новини
01/04/2024

ВСТАНОВЛЕННЯ ОСОБИ В РЕЖИМІ ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЇ

Процедура встановлення особи проводиться в таких випадках:

- оформлення вперше паспорта громадянина України по досягненню 18 років, у разі відсутності раніше оформленого закордонного паспорта;

- оформлення паспорта у вигляді айді карти на підставі паспорта-книжечки, що був виданий на непідконтрольній чи окупованій території України, за умови відсутності в особи інших документів з фотографією.

Сама процедура встановлення особи в адміністративному порядку, тобто в підрозділах ДМС не є складною, складність завжди викликала необхідність особистої присутності свідків, які залучаються до встановлення особи.

Тож якщо не вдаватись в технічні подробиці, зі сторони заявника встановлення особи виглядає наступним чином:

1. Подача документів заявником. Тут варто відмітити, що згідно законодавства, документи на встановлення особи приймає виключно територіальний підрозділ ДМС, а подає документи особисто заявник. З поширенням інформації про можливість проведення встановлення особи в режимі відеоконфенцзвʼязку у людей зʼявилось хибне уявлення про те, що документи на таку процедуру можна подати так само по відеозвʼязку або ж до закордонного відділення ДП Документ. Це не є так на сьогоднішній день. 

2. Залучення свідків та підготовка акту встановлення особи. Саме на цьому етапі став можливим відеозвʼязок. Постанова КМУ від 28.10.2022 року №1220 розширила перелік осіб, які можуть виступати свідками в процесі встановлення особи (такими тепер можуть бути колишні чоловікІдружина чи інші близькі особи). Відтепер, якщо свідки не мають змоги особисто бути присутніми на встановленні особи, їх можна залучити шляхом відеоконференції. При цьому сам заявник має бути присутнім особисто. Документи, що підтверджують особу свідка та підтверджують стосунки з заявником предʼявляються свідком в режимі реального часу, а також їх копії надсилаються на відомчу електронну пошту ДМС.

3. Отримання паспорта. Зазвичай процедура встановлення особи триває не більше 2х місяців і у разі, якщо особу заявника вдалось встановити, результатом даної процедури є видача паспорта.

Якщо Вам потрібна фахова консультація щодо процедури отримання паспорта після 18 років, наші юристи - до Ваших послуг!

img
Є що запитати?
Залиште свої контакти і ми вам допоможемо
img

Ми не обіцяємо те, чого не реально досягти.

Від нас Ви почуєте правду і лише правду