Назад
img
Новини
26/07/2023

ЗМІНИ В ЗАКОНІ УКРАЇНИ "ПРО ІММІГРАЦІЮ"

20.07.2023 року був опублікований закон України «Про внесення змін до закону України «Про імміграцію», що був прийнятий Верховною радою України 29.06.2023 року.
Ми вирішили зробити огляд основних нововведень і змін, що чекають іммігрантів вже з 20.10.2023 року.

Найголовніша позитивна зміна, що чекає на нас - це скорочення терміну розгляду документів та прийняття рішення про видачу дозволу на імміграцію до 6 місяців. Нагадаємо, що на сьогоднішній день цей термін вдвічі довший.
Ще один позитивний момент - відтепер певні категорії іноземців, що проживали в Україні на підставі посвідок на тимчасове проживання отримали право подавати документи на дозвіл на імміграцію після 5 років безперервного проживання в Україні. Це категорії іноземців, передбачені в частинах 4 - 12 статті 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (до прикладу, це бенефіціарні власники юридичних осіб в Україні, наймані працівники, відряджені працівники, культурні діячі, кореспонденти тощо). Це є позитивною зміною, оскільки наймані працівники чи власники компаній, маючи центр життєвих інтересів в Україні, проживаючи тут постійно, не мали змоги з часом претендували на отримання постійної посвідки, лиш продовжувати термін дії тимчасової. 

Решта змін орієнтовані переважно на запобігання нелегальній міграції та отримання постійних посвідок на проживання в Україні на підставі фіктивних документів.

Квота імміграції, яка на сьогодні існує щодо деяких категорій іноземців, буде застосовуватись лише у разі масової міграції іноземців, тобто коли частка іноземців щодо загальної чисельності населення складатиме більше 10%.

Дещо змінені критерії до таких категорій іноземців, як дружина/чоловік іммігранта та батьки іммігранта. Зокрема, батьки іммігранта можуть претендувати на дозвіл на імміграцію лише у разі, якщо вони за законодавством країни громадянства визнаються членом сім’ї іммігранта, тобто є непрацездатними. Обов’язково надавати документ з країни громадянства, який підтверджує факт належності до члена сім’ї іммігранта. Нам тут поки не зовсім зрозуміло, як має працювати ця норма і які документи буде потребувати ДМС для підтвердження цих фактів. По суті, це можуть бути пенсійні документи, документи, що підтверджують інвалідність, наприклад, але який документ має встановлювати, що за законодавством тієї чи іншої країни пенсіонер вважається членом сім’ї свого працездатного сина/дочки, поки не зрозуміло.
Подавати на дозвіл на імміграцію дружина/чоловік іммігранта зможуть лише після 2 років офіційного шлюбу (тобто застосовується ідентичний критерій, що і шлюб з громадянином України). Також в закон внесена нова стаття, яка стосується критеріїв фіктивності шлюбу, укладеного між іноземцями чи між громадянином України та іноземцем. ДМС при подачі документів на дозвіл на імміграцію буде здійснювати ряд заходів (співбесіди, тестування) щодо перевірки шлюбу заявника за ознаками фіктивності. Це нова норма в законодавстві України, яка давно обговорювалась і чекала на своє втілення. Закон передбачає розробку нормативного акту, яким буде регулюватись проведення перевірки фіктивності шлюбу, тому вважаємо, що детальний розбір даної норми варто зробити в окремому дослідженні.

Також нас чекає підняття розміру державного мита за отримання дозволу на імміграцію до 0,5 прожиткового мінімуму (1295 грн) проти близько 300 грн зараз.

Більш детальну інформацію Ви можете дізнатись за посиланням Посвідка на постійне проживання в Україні. 

img
Є що запитати?
Залиште свої контакти і ми вам допоможемо
img

Ми не обіцяємо те, чого не реально досягти.

Від нас Ви почуєте правду і лише правду