Назад
img
Новини
22/11/2023

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ОТРИМАННЯ ДУБЛІКАТІВ ДОКУМЕНТІВ В РАЦС

Рано чи пізно практично кожен з нас стикається з необхідністю зробити дублікат свідоцтва про народження, дублікат свідоцтва про шлюб, дублікат свідоцтва про розлучення, дублікат свідоцтва про зміну імені, дублікат свідоцтва про смерть. Необхідність отримати повторно свідоцтво виникає в звязку з тим, що зразки документів постійно оновлюються і для проставлення апостилю на свідоцтві потрібно отримати саме свідоцтво нового зразка або ж банально свідоцтво втрачено і виникла потреба відновити свідоцтво. Загалом процес витребування дублікатів документів РАЦС не є складним, проте є ряд моментів, які на практиці пересічному громадянину, що жодного разу не стикався з отриманням дублікатів, можуть здатись дивними і незрозумілими.

  • Дублікати свідоцтв видаються на підставі актових записів, а не попередніх свідоцтв. Відповідно, може виникнути ситуація, коли в новому свідоцтві не вказані дані, які були вказані в попередньому. Наприклад, в 40-60х роках часто до актових записів не вносили дані про місце народження та по-батькові, хоч в старих зразках свідоцтв дану інформацію вписували. Тому дублікат свідоцтва про народженння 40-60х років може не містити такі дані. Ось приклад свідоцтва про народження, що не містить такої інформації:свідоцтво

     

  • Дублікати свідоцтв радянського зразка та зразка 90х років можуть мати розбіжності в написанні прізвищ та імен. Справа в тому, що актові записи в ті часи формувались російською мовою. Згодом ці актові записи переклали на українську мову, при цьому переклад міг бути неузгодженим з паспортними даними особи. Наприклад, це може бути з такими іменами, як Євген-Євгеній, Анна-Ганна, Альона-Олена, а також варіації букв И-І в прізвищах. І виходячи з попереднього пункту, дублікат буде видано саме так, як зазначено в актовому записі. Для того, щоб привести документи у відповідність потрібно оформити процедуру внесення змін до актового запису. Як саме проходить процедура внесення змін до актового запису, а отже як змінити дані в свідоцтві про народження, Ви можете уточнити у наших юристів.
  • Іноді навіть при наявності в заявника оригіналу свідоцтва старого зразка в реєстрі РАЦС актовий запис про видачу того чи іншого свідоцтва може бути відсутнім. Зазвичай, така ситуація стається з документами післявоєнними, оскільки актові записи на той час не були оцифрованими і були просто записами в книгах реєстрації. Відповідно при оцифровці, такі актові записи могли «губинитись» враховуючи людський фактор. В такому випадку необхідно відновлювати актовий запис через Рацс, в якому було видане свідоцтво (в разі наявності оригінала старого свідоцтва) або ж в судовому порядку встановлювати факт народження (у раз відсутності оригіналу свідоцтва ). Отримати консультацію щодо відновлення актового запису про народження чи будь-якого іншого актового запису Ви можете у наших юристів.
  • Для отримання дублікату свідоцтва про народження обов’язково надавати копіі документів, на підставі яких були проведені зміни прізвища/імені, у разі якщо особа змінювала прізвище (внаслідок шлюбу, розлучення, усиновлення, визнання батьківства або ж за власним бажанням). Якщо ж хоча б одна зміна прізвища чи імені не зареєстрована, тобто відсутній відповідний актовий запис, потрібно в першу чергу внести до реєстру актовий запис про зміну прізвища.

Загалом, оформити дублікат свідоцтва досить просто, враховуючи, що з недавніх пір таку послугу як «отримати свідоцтво повторно» пропонує навіть ДІЯ. Проте, коли під час отримання дубліката свідоцтва виникають проблеми, зазвичай, без юриста чи адвоката не розібратись. ЮО ЕНВОЛТ гарантує якісну консультацію щодо всіх моментів  витребування дублікатів свідоцтв, а також максимальну допомогу з вирішенням проблем при мінімальній залученості клієнта.

Більш детальну інформацію Ви можете дізнатись за посиланням Витребування дублікатів документів. 

img
Є що запитати?
Залиште свої контакти і ми вам допоможемо
img

Ми не обіцяємо те, чого не реально досягти.

Від нас Ви почуєте правду і лише правду